Tandvårdsbidrag 2024

Hem / Tandvårdsbidrag 2024

Tandvårdsbidraget är ett ekonomiskt stöd från staten som gör det billigare att gå till tandläkaren. Syftet med bidraget är att göra tandvård tillgänglig för fler, oavsett inkomst. Bidraget hjälper till att täcka kostnader för undersökningar och behandlingar så att tandhälsan inte blir en ekonomisk börda.

Tandvårdsstöd i tre delar

Tandvårdsstödet i Sverige består av tre delar: allmänt tandvårdsbidrag, särskilt tandvårdsbidrag och högkostnadsskydd. Hos Hela Försäkring kan du också få svar på vanliga frågor om tandvårdsbidrag.

Allmänt tandvårdsbidrag (ATB)

Alla som fyller minst 24 år under året och som bor eller arbetar i Sverige kan få allmänt tandvårdsbidrag. Bidraget kan användas för att minska kostnaderna för tandläkarundersökningar och förebyggande behandlingar.

  • 24–29 år får 600 kronor per år
  • 30–64 år får 300 kronor per år
  • 65 år och äldre får 600 kronor per år

Du kan spara bidraget i upp till två år. Berätta för din tandläkare eller tandhygienist att du vill använda ditt allmänna tandvårdsbidrag så dras det direkt från din faktura när du betalar.

För att kunna använda bidraget behöver du besöka en tandläkare som är ansluten till det statliga tandvårdsstödet. De allra flesta tandläkare är anslutna, men det är värt att säkerställa detta med kliniken innan besöket.

Särskilt tandvårdsbidrag (STB)

För det särskilda tandvårdsbidraget gäller samma villkor som för ATB. Bidraget är ett extra stöd är för personer med vissa sjukdomar eller funktionsnedsättningar som kan påverka deras tandhälsa.

Bidraget är på 600 kronor per halvår och kan användas för förebyggande tandvård.

Det är din tandläkare eller tandhygienist som beslutar om du har rätt till STB. Följande tillstånd kan beviljas:

  • Muntorrhet av läkemedel
  • Muntorrhet efter strålbehandling
  • Sjögrens syndrom
  • KOL med syrgas/näringsdryck
  • Cystisk fibros
  • Ulcerös kolit
  • Crohns sjukdom
  • Tarmsvikt
  • Frätskador från anorexi, bulimi, eller reflux
  • Svårinställd diabetes
  • Dialysbehandling
  • Immunosuppression av läkemedel
  • Efter organtransplantation

Högkostnadsskydd

Högkostnadsskyddet för tandvård fungerar så att när dina tandvårdskostnader överstiger 3 000 kronor inom ett år (räknat från första behandlingsdagen), täcker staten en del av kostnaderna:

  1. För kostnader mellan 3 000 och 15 000 kronor ersätter staten 50 %.
  2. För kostnader över 15 000 kronor ersätter staten 85 %.

Detta skydd gäller för de flesta tandvårdsbehandlingar och hjälper till att hålla nere kostnaderna vid större ingrepp eller längre behandlingar. Du betalar fortfarande för tandvården, men en stor del av beloppet täcks av högkostnadsskyddet.

Om du har en tandvårdsförsäkring kan även denna täcka en del av kostnaderna.

Notera att högkostnadsskyddet inte omfattar estetiska behandlingar.

Uppdateringar 2024

I januari 2024 infördes flera nyheter i tandvårdsstödet. Bland de viktigaste förändringarna är att sju nya åtgärder för tandvård på distans införs. Dessa åtgärder gör det möjligt för patienter att få rådgivning och instruktioner via videolänk efter ett fysiskt besök. Det innebär att vissa delar av tandvården kan utföras utan att patienten behöver resa till kliniken, vilket kan vara särskilt användbart för personer som bor långt från tandvården.

Andra förändringar inkluderar förenklade regler för kirurgiska ingrepp och en ny metod för kariesbehandling som tillåter att viss karies lämnas kvar för att minimera behovet av flera ingrepp. Reglerna för vilka åtgärder som specialister och allmäntandläkare kan utföra har också justerats.

Läs mer på Tandvårds- och läkemedelsförmånsverkets hemsida TLV.se.

Nya regler för unga

Snart kan nya regler för tandvårdsstöd för unga bli verklighet. Om riksdagen går vidare med förslaget, kommer alla upp till 19 år att ha gratis tandvård istället för upp till 23. Från det år du fyller 20 till 23 kommer du att få 600 kronor varje år i tandvårdsbidrag för att underlätta kostnaderna. Efter det minskar bidraget till 300 kronor per år.

Förslaget väntas få ett beslut under hösten 2024. Du kan läsa mer hos Försäkringskassan och hos Sveriges riksdag.