Akut tandvård utomlands

Hem / Akut tandvård utomlands

Plötslig tandvärk, en skadad tand eller andra problem med tänderna kan uppstå när som helst, även när tajmingen är som sämst: på semestern. Behovet av akut tandvård utomlands behöver däremot inte bli en dyr historia som slukar hela semesterkassan. Här är allt du behöver veta när olyckan är framme.

Om du behöver uppsöka tandläkare utomlands

Vart ska jag vända mig? Vad kommer det att kosta? Kanske tycker du att ett tandläkarbesök är tillräckligt ångestframkallande hemma i Sverige – att då behöva uppsöka tandläkare utomlands för ett akut problem är inte den aktivitet du helst vill ägna din semester åt – än mindre lägga delar av din semesterbudget på. Du kan känna dig lugn i att det inte behöver vara så farligt.

Användning av EU-kortet

När du besöker ett EU/EES-land kan du använda ditt EU-kort för att få nödvändig tandvård till samma pris som landets medborgare. Kortet täcker akut tandvård och annan vård som inte kan vänta, och i vissa fall kan även planerad vård omfattas om den är medicinskt motiverad. För att få subventionerad tandvård är det viktigt att ta med kortet, eftersom det fungerar som bevis för att du omfattas av svensk sjukförsäkring.

Om du inte redan har ett EU-kort kan du enkelt beställa det från Försäkringskassan utan kostnad. Leveranstiden är vanligtvis upp till två veckor, så beställ kortet i god tid innan du reser. För akuta situationer om du saknar kortet kan ett tillfälligt intyg utfärdas.

Tänk på att EU-kortet inte fungerar som en privat tandvårdsförsäkring och inte täcker behandlingar utanför det offentliga vårdsystemet i det aktuella landet. Kontrollera därför alltid vårdutförarens status och dina försäkringsvillkor innan ditt besök.

Läs mer vad som gäller på 1177.se.

Tandvård i länder utanför EES/EU

Om du bor eller arbetar i ett land utanför EES/EU har du inte rätt till ersättning för tandvård från Försäkringskassan. Då behöver du istället ha en omfattande reseförsäkring på plats som inkluderar tandvård utomlands.

Om du arbetar eller bor utomlands

Många europeiska länder erbjuder statligt subventionerad tandvård för sina invånare, precis som här hemma i Sverige. Det innebär att lägre kostnader vid regelbundna besök hos tandläkaren. Om du temporärt befinner dig i ett annat land omfattas du inte av den subventionerade vården och behöver istället betala ett högre pris. Om vistelsen sker inom ett land som tillhör EU/EES kan EU-kortet ge dig tillgång till subventionerad tandvård enligt de lokala reglerna.

Vanliga tandbesvär

Här är några tandproblem som du kan behöva uppsöka vård för under resan:

  • Tandvärk
    En tandinfektion eller karies kan orsaka allvarlig smärta som kräver omedelbar behandling.
  • Skador
    En olycka eller en skada kan leda till trasiga tänder, dislokationer eller till och med tandförlust.
  • Infektioner
    Infektioner i tandköttet eller tandroten kan uppstå plötsligt och orsaka svullnad och smärta.
  • Tandlossning
    Plötslig tandlossning kan vara ett tecken på en allvarlig tandköttssjukdom som behöver snabb behandling för att bevara tanden.

Vad är akut tandvård?

Akut tandvård avser medicinsk vård och behandling av tandproblem som plötsligt uppstår och kräver omedelbar uppmärksamhet. Dessa problem kan vara smärtsamma eller påverka din munhälsa och funktion på ett sätt som gör att du inte kan vänta på att få en vanlig tandläkartid. Akut tandvård ges oftast för att lindra smärta, förhindra infektioner och ta hand om skador som kan försämras om de inte behandlas snabbt. Kolla om din försäkring täcker akuta tandvårdsbesök i utlandet inför din resa. Annars kan det vara bra att teckna innan du reser bort.

Skillnad mot planerad tandvård utomlands

Det kan finnas tillfällen då du åker utomlands för planerad tandvård. Oftast handlar det om mer estetiska ingrepp, eller ingrepp av mindre akut karaktär, såsom exempelvis tandimplantat eller kronor. Syftet är oftast att besöka en tandläkare med extra bra kvalifikationer och som kan leverera noggrannhet och kvalitet. Till skillnad från akut tandvård utomlands, kan du inte få vården subventionerad. Akuta behandlingar kan du få till samma pris som här hemma i Sverige (med hjälp av EU-kortet, som du kan läsa om lite längre ner), oavsett vad det kostar. Istället behöver du själv stå för hela kostnaden som inkluderar både behandlign, resor och eventuella återbesök.